hits

Tips til nye studenter!

Etter nå to år med studier, der jeg flyttet til et helt nytt sted, har jeg etterhvert samlet opp en del gode tips til deg som skal begynne å studere. I den sammenheng har jeg planlagt å lage en ny spalte som handler om nettopp det å være student, eller nyinnflyttet på et ukjent sted.

Med erfaring både som fadderbarn og fadder på det som nå er Universitetet i Sørøst-Norge vet jeg litt hva som egner seg og ikke som både ny og "gammel" student. Mange av disse tipsene gjelder mest for nye studenter, men er lure for alle sammen.

​Bli med på fadderuka! Uansett om du har bodd i samme byen hele livet ditt og har mange venner der, eller om du er helt ny og sjenert så bør du være med på fadderuka. Det er så utrolig mye du kan tjene og lære av dette. Mange får venner for livet, og erfaringer de vil sette pris på i lang tid fremover. I fjor, da jeg selv var fadder møtte jeg min nåværende kjæreste og en av mine beste venninner(carinalie.blogg.no, som dere skal få møte til uken). Det er også en perfekt mulighet til å bli kjent med de andre i klassen.

Dette bildet er fra USN sine nettsider

Gjør deg kjent med skolen! Først av alt bør du gjøre deg kjent med hvilke rom mesteparten av forelesningene og undervisningen kommer til å være. Så bør du bli kjent med hvordan skolens struktur er med romnummer, i tilfelle du skal booke grupperom eller undervisningen blir flyttet. I tillegg bør du bli kjent med hvordan canvas/fronter eller hvilken plattform skolen bruker til innleveringer, informasjon og lignende. 

​Bli kjent med studentsamskipnaden! Uansett om du skal leie hybel eller ikke så bør du gjøre deg kjent med tilbudene som din studentsamskipnad har. Ofte er det mye å tjene på det. Mange steder tilbyr de refusjon for medisinske utgifter og tannlegeutgifter, i tillegg til å gjerne ha en studentrådgiver som hjelper deg om du trenger noen å snakke med. Du vet aldri når du trenger noen utenforstående å prate med, eller annen hjelp. Da kan det være lurt å vite hvor du skal henvende deg.

Lag ukesplan eller leseplan! Og følg den! Lag en plan over hvordan du vil fordele tiden din, der du tar hensyn til studier, venner, søvn, avslapning og lesing. Dette er gull verdt.

Følg med på semesterplanen! Semesterplanen forteller deg hva du trenger å lese på, jobbe med og når dette skal være gjort. Det er et perfekt verktøy til å hjelpe deg med å planlegge lesing og fritid.

Få deg venner! Denne er spesielt viktig for de som flytter til et helt nytt sted. Det å være student kan være ekstremt ensomt. Undersøkelser har avslørt at mange studenter synes det er vanskelig med den overgangen det er å begynne å studere og blir ensomme og deprimerte. Dette er et reelt problem. Det beste du kan gjøre er å bli kjent med andre i samme situasjon som deg selv. Det kan være at du har mange venner fra før av, men som muligens ikke er på samme stadiet i livet som det du er. Dette fører ofte til at dere glir fra hverandre, og mister kontakt. Hvis du blir kjent med medstudenter med like interesser er det større sannsynlighet for at du vil føle et samhold, og være mindre ensom i studietiden.

Se etter bruktbøker! Når du skal kjøpe pensumbøker er det smarteste du kan gjøre å se etter folk som selger sine brukt. Dette er både økonomisk og kan gjøre din studiehverdag mye enklere. Er du ekstra heldig finner du en bok noen allerede har notert og markert i, da blir det enda enklere for deg å trekke ut det viktigste fra hvert kapittel. Det finnes egne apper, slik som bookis, facebookgrupper og sider som Finn. (DETTE ER IKKE ANNONSE)

  

Selg bøker du ikke lenger trenger! Pay it forward. Ikke bare er du snill med andre som skal ha lignende fag som du nettopp har hatt, men du får også en mulighet til å tjene litt penger for det. Som student så trenger du de pengene du kan få. Bøkene kan du legge ut på samme steder som anbefalt i forrige punkt.

Les jevnt gjennom hele semesteret! Jeg må innrømme at jeg ikke alltid er like flink på denne, men tro meg når jeg sier at det hjelper ekstremt. Når du leser jevnt gjennom hele semesteret er det større sannsynlighet for at du vil huske det du har lært. Du vil få mye bedre læringsutbytte og det du husker fra et fag kan hjelpe deg i et annet. Hvis du ikke leser jevnt og heller ender opp med å ta skippertak rett før eksamen er det stor sannsynlighet for at nesten alt du har memorert er glemt så fort du går ut av eksamenslokalene.

Bli med i en kollokviegruppe! Dette tipset skulle jeg ønske at jeg hadde hørt på mitt første år som student. Det hadde spart meg for mye frustrasjon. I en kollokviegruppe kan alle hjelpe hverandre. Det kan være at du er veldig flink på noe noen andre sliter med, og omvendt, og dere kan da dra nytte av å hjelpe hverandre. Et annet tips er å lage en kollokviekontrakt, der dere avtaler hvor ofte dere skal møtes og lignende.

Dette bildet er fra UiB sine nettsider.

Bli kjent med klassen din! Enten du tar årsstudium, master, eller alt imellom er et godt klassemiljø gull verdt. En sosial klasse vil gjøre studiehverdagen og det faglige mye enklere. Dessverre skjer det alt for ofte at klasser ikke tar vare på det sosiale, og blir mye splittet. Dette er også en årsak til ensomhet blant studenter.

​Ikke vær redd for å snakke med "fremmede"! Det er et ordtak som heter "En fremmed er en venn du ikke har møtt enda" og det føler jeg at beskriver mange studenter. Ikke vær redd for å hils på en fremmed student. Enten du er på studentfest eller går inn i et rom fylt av ukjente studenter, si hei! Du kommer sjelden til å angre.

Skaff deg en hobby! Enten du liker å svømme, spille fotball, synge, ta bilder eller hva det måtte være så er det lurt å opprettholde en hobby mens du studerer. Kun fordi du er student betyr det ikke at skal lese og tenke på studier hvert våkne sekund. Det er godt å kunne koble litt av, og gjøre noe du liker. 

Og sist men ikke minst, det tipset jeg tror er det aller viktigste:

Ikke stress for mye!!! Stress gjør deg bare ukomfortabel, og du lærer bedre(og trives bedre) hvis du klarer å slappe litt av!

Bilde fra Youwish.

Er det noen ting du lurer på angående det å være student, eller har du noen flere tips? Skriv gjerne en kommentar, eller send meg en PM på Instagram! Der heter jeg rikkefalla :-)

4 kommentarer

Mange gode tips du har kommet med her!

Monika M. Lie: Tusen takk!

Et tips til: Prøv å få deg en jobb som er slik at du kan lese på jobben. For eksempel nattevakt. Det er gull verdt når man studerer :)

desomskapteverden: Det var smart tenkt! Så lenge man ikke har skole hver dag så er dette veldig lurt. Takk for tips!

Skriv en ny kommentar