hits

10 ting du ikke bør si til en med diabetes! (DEL 1)

Hei! Dette er egentlig en liste med 10 ting som kan være greit å unngå å si til noen med type 1 diabetes, eller diabetes generelt. Eller egentlig 5 ting, da listen ble veldig utfyllende og måtte deles i to.

Del to finner dere ved å trykke her!

Jeg har nå tatt meg tid til å skrive ned 10 ting som ikke egner seg helt å si til noen med diabetes, spesielt når du ikke faktisk har denne diagnosen selv. Listen er selvsagt satt sammen med litt humor, men også et snev av frustrasjon fra mange diabetikere rundt om i verden. Jeg prøver ikke å snakke for alle diabetikere i verden, og det er heller ikke meningen at dette skal være et klageinnlegg. Jeg har hentet inspirasjon til innlegget i noen facebook-grupper for diabetikere.

Før dere leser vil jeg også gjerne si at alle er forskjellige, jeg tar gjerne imot spørsmål om hvordan det er å ha diabetes, og jeg retter gjerne opp misoppfatninger som folk kanskje har om sykdommen. Det er uansett viktig å vite at dette er en personlig sykdom, og det er mitt valg om jeg ønsker å snakke om den med noen. Ikke alle liker å fortelle om sin diabetes, og det har de full rett til. Derfor kan det også fort være sårt om noen kommer med påstander eller spørsmål når de ikke har noe fakta til å støtte dette. Det blir litt som om jeg skal komme med påstander om at noens potensproblemer kommer fra at de ikke fikk nok nærhet som barn, uten at jeg egentlig vet noen ting om problemet i det hele tatt.

Håper dere tar disse tipsene videre, samtidig som dere ser humoren i innlegget mitt.

 

1. "Du har jo diabetes, så du kan jo ikke spise denne." 

Dette punktet gjelder ikke bare denne eksakte setningen, men alle setninger der noen prøver å si hva vi kan og ikke kan spise. Vi vet selv hva som er best for vår egen sykdom, og vi kan faktisk spise alt det samme som det dere uten diabetes kan. Eneste forskjellen er at vi er nødt til å sette insulin enten via sprøyte eller insulinpumpe, mens du er så heldig å ha en fungerende bukspyttkjertel som automatisk gjør dette for deg. 

2. "Men du ser jo ikke ut som en diabetiker?"

Da vil jeg bare spørre deg om noe. Hvordan ser en diabetiker ut? Vi ser ut som alle andre mennesker. Ingen ser ut som en diabetiker før du ser oss måle blodsukker, eller ser noe av utstyret vi bærer med oss for å behandle denne tilsynelatende usynlige sykdommen. Dette blir det samme som om jeg får vite at du har cøliaki eller fotfetisj og sier til deg "men du ser jo ikke ut som en cøliakiker med en fetisj for føtter?"

3. "Katten til oldemor hadde diabetes, den måtte avlives."

Bare ikke sammenlign oss med et eller annet husdyr til en fjern slektning/venn/annet eller til ditt eget husdyr for den saks skyld. Hvertfall ikke hvis du skal si at den måtte avlives. Ja, det er veldig synd på den stakkars katten, men ser jeg ut som en katt? Bare ikke.

4."Har du den gode eller den dårlige typen?"

Hæ??? Jeg beklager, men jeg skjønner ikke spørsmålet. Diabetes, uansett type, er ikke en god type. Basta bom! Om du derimot spør meg om jeg har type en eller type to så svarer jeg med glede på de aller fleste spørsmål du måtte ha i etterkant. Nå kan det også nevnes at det er flere undergrupper av diabetes, som avhenger av om det er genetisk, autoimmunt og mye annet.

5. "Jeg har/hadde en venn som hadde det, men skikkelig ille"

Først og fremst, det går ikke an å ha diabetes noe værre enn andre. Ja, det finnes de som har god styr og klarer å holde blodsukkeret fint og jevnt, og det finnes de som ikke får til å kontrollere det uansett hvor mye de prøver. Det er selvsagt synd på alle som sliter med å kontrollere denne sykdommen, og alle som får følgesykdommer, men jeg mener det er dårlig gjort å undergrave de som har god kontroll ved å si at noen har sykdommen i større/verre grad enn andre. Uansett så har de alle diabetes, en noen ganger forferdelig sykdom som gir deg lyst til å bare gi opp. Det er en sykdom med både oppturer og nedturer, ikke bare i blodsukkeret. Jeg unner ingen å få denne diagnosen, men alle som har den er råtøffe som klarer å stå på hver dag og gjør det beste ut av situasjonen.

 

Jeg håper dette innlegget har hjulpet litt, og om dere har noen morsomme historier, eller bare spørsmål om meg og denne diagnosen så er det bare å skrive i kommentarene under :-)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar